Jdi na obsah Jdi na menu

Chov

Už je to přes 40 let, co se agama vousatá objevila v chovu člověka, konkrétně v berlínském Akváriu. Dnes patří mezi nejčastěji chované agamy v zajetí a v počtu odchovaných mláďat ji patří zcela určitě první místo.

  Chováme- li agamy voustaé společně v nádrži od mláďat, během růstu mezi nimi vymezují sociální postoje. Proto bych doporučovat sestavovat chovnotu skupinu až u odrostlýcch nebo dospělích jedinců.

chocnou skupinu tvoří pár, nebo samec a několik samiček. Sociální chování má u těchto zvířat velký význam. Hierarchie v sestavené skupině má primární vliv pro její fungování.

Vousaté agamy jsou klidná zvířata a jakmile se v teráriu usadí, nemusíte se bát větších potyček. Zvířata jsou k sobě přátelská a půtky můžou nastat jen v případě krmení, pokud si dva jedinci vyhlédnou stejnou kořist. K drobným soubojům, u kterých nebývají  následky, dochází při potvrzování postavení jednotlivých zvířat v hierarchii skupiny.

Jinak je to v období sexuální aktivity.

Pokud bychom měli dva samce v teráriu, kde by nebyla dostatečná úniková vzdálenost pro podřazeného samečka, mohlo by dojít k jeho poranění dominanním zvířetem nebo až k zabití. To je jedno z úskalí při chovu  zvířat v malém prostoru. Ve volné přírodě má poražený soupeř prostor k úniku z místa střetu.

 Zimování

Pro správnou zdravou kondici i navození období páření měníme agamám v zimním období klimatické podmínky. Nejedná se nikterak o navozený drastický chlap, ale o snížení teploty oproti většinové části roku. Zimování navodíme od listopadu do ledna.

Časti stačí vypnout zdroj tepla. Vznikne pokojová teplota pod 17-19 stupňů pro zimování stačí. Tento režim nastavíme na dobu 6-8 týdnů. Rozhodující je kondice a zdravotní stav zvířat. Pokud by se nám zdálo, že se zhoršuje, zimování ukončíme. Také samice po snůšce se musí napřed dostat do kondice, aby toto období zdárně přežila.

 Nezapomeňme, že na zimování musíme zvířata pomalu připravit a 6-8 týdnů před začátkem zimování je přestaneme krmit, aby jim v zažívacím traktu nezůstali zbytky potravy. Ty by mohly při snížené teplotě a tedy i zpomaleném metabolismu začít kvasit a způsobit vážné zdravotní problémy.